Het KCCE levert geheugensteuntjes aan de hulpdiensten en organiseert opleidingen over de nieuwe fleetmapping van de Astrid-radio’s

Brandweer
Opleiding
De update van de Astrid-radio’s verloopt zoals gepland . Om de integratie van deze veranderingen binnen de hulpdiensten te vergemakkelijken, organiseert het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) informatiesessies en verspreidt het geheugensteuntjes onder alle leden van de hulpdiensten.

« Het is noodzakelijk dat de Belgische hulpdiensten die samenwerken op het terrein over een gemeenschappelijke en adequate radiocommunicatie beschikken. De herprogrammering van de Astrid-radio’s optimaliseert deze multidisciplinaire communicatie », zegt Hans Roels, expert bij het KCCE en opleider van het project Astrid.

Geheugensteuntjes

Om de verwerking van het nieuwe nummeringsplan te vergemakkelijken en om de leden van de hulpdiensten te helpen om deze te memoriseren, werden er door het KCCE geheugensteuntjes opgemaakt op scheurvast en waterafstotend papier. Deze bevatten niet alleen een overzicht van de gespreksgroepen per provincie, maar ook de omzettingstabel en de radioprocedure.

« De veranderingen vereisen onvermijdelijk een aanpassingsperiode. Om dit te verhelpen, bieden we de leden van de hulpdiensten een soort spiekbriefje aan dat ze gemakkelijk in hun zak kunnen steken. Vanaf december 2012 worden deze geheugensteuntjes verspreid onder de leden van de brandweerdiensten», aldus Johan Schoups, directeur van het KCCE.

Download je geheugensteuntje

  • Radioprocedure in FR - NL - DE
  • Omzettingstabel per provincie

Luik
Namen
Luxemburg
Waals-Brabant
Vlaams-Brabant
Henegouwen
Brussel
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Antwerpen

Opleidingen

De opleiding werd uitgewerkt volgens het principe van « Train the Trainer » . Een aantal sessies werden reeds gegeven in verschillende provinciale opleidingscentra (van Limburg, Vlaams-Brabant, Luik en Namen), alsook in de 100/112-centrale van Leuven en in bepaalde provinciale veiligheidscellen (van Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Namen).

Tijdens deze opleidingen leren de zoneverantwoordelijken, de vertegenwoordigers van de brandweer en de Civiele Bescherming en de operators van de noodoproepcentra hoe ze het nieuwe nummeringsplan en de mogelijkheden van de nieuwe functies moeten gebruiken.

Naargelang de noden van de dienst kunnen er drie verschillende modules gegeven worden:

  • De multidisciplinaire radiocommunicatie
  • De radioprocedure
  • De monodisciplinaire fleetmapping

Voor meer informatie over de geheugensteuntjes en de opleidingen kunt u contact opnemen met Hans Roels, de verantwoordelijke van dit project, via: Hans.Roels@ibz.fgov.be .