Belgian Fire Games

Like en deel op facebook

Belgian Fire Games 2018

21 ploegen, 6 proeven, 1 ticket voor de World Police and Fire Games!

De 3de editie van de Belgian Fire Games vindt plaats op 16 september 2018 van 9u tot 18u in Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) te Genk. Meer dan 120 brandweerlieden uit het hele land zullen elkaar bekampen tijdens zes proeven die strategie, fysieke conditie en teamgeest vergen. 

Welke hulpverleningszone zal, in navolging van Brussel (winnaar 2014) en Vlaams-Brabant West (winnaar 2016), een team mogen afvaardigen om België te vertegenwoordigen op de volgende wereldkampioenschappen? Kom hen aanmoedigen! De minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, de provinciale en lokale overheden en de supporters zullen aanwezig zijn. Het evenement is gratis toegankelijk voor het publiek. 

Hulpverleningszone Team
Vlaams-Brabant WestFire Musketeers
Brandweer Zone AntwerpenBrandweer Zone Antwerpen
Zone 1 (West-Vlaanderen)The Beachboys
SIAMU Bruxelles-Capitale/DBDMH Brussels HoofdstedelijkBruxelles-Brussel
DINAPHIDinaPhi
LuxembourgLes Lulus
TaxandriaHighstreet Fire Boys
Zuidwest LimburgTinkerbel
Noord-LimburgHulpverleningszone Noord-Limburg
WaaslandWase Voskes
Hainaut EstZOHE
Vlaamse ArdennenTeam BVLAR
Liège Zone 2 IILE-SRI Liège
Brandweer FluviaTeam F
Wallonie PicardeWallonie Picarde
Val de SambreVal de Sambre
Brandweer Zone RandgRANDs
Brandweerzone Oost LimburgBrandweerzone Oost Limburg
HEMECOHEMECO
Centrum (Oost-Vlaanderen)Zone Centrum
Hainaut-CentreZHC

Wanneer? 16 september 2018 van 9u tot 18u. 

Waar? PLOT, Horizonlaan 42 - 3600 Genk.

De Algemene Directie Civiele Veiligheid organiseert de Belgian Fire Games in samenwerking met ANPI (Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding) om de zonale werking, het delen van kennis en de samenwerking tussen de diensten te stimuleren, maar ook om roepingen naar boven te brengen. De teams van de 34 hulpverleningszones en de brandweer van Brussel kunnen elkaar bekampen tijdens zes sportproeven die hun goede fysieke conditie, hun teamgeest en hun technische skills illustreren. De hoofdprijs voor het winnende team, geschonken door ANPI, is deelname aan de World Police and Fire Games (WPFG). Dit internationaal evenement is de tweede grootste sportwedstrijd ter wereld na de Olympische Spelen. Om de twee jaar brengt het 12.000 hulpverleners uit meer dan 70 landen samen.

Een team inschrijven

De inschrijvingen voor de brandweer lopen van 28 februari tot 31 mei 2018 via het elektronisch formulier. De teams moeten gemengd zijn, dit wil zeggen bestaan uit leden van minstens twee posten van de hulpverleningszone. Meerdere zones mogen ook samen een team vormen. 

Proeven & wedstrijdreglement

De 6 proeven van de Belgian Fire Games 2018 zijn:

 • onder de grond
 • de watertoren
 • blussen aan de overkant
 • rookkot
 • ontzetting uit een autobus
 • een ritje met de kar

Elke proeven zijn in het wedstrijdreglement gedetailleerd - update 28/08/2018.

Partners 2018

 

World Police & Fire Games 2017

De 21 brandweerlieden van Antwerpen, Brussel, Fluvia, Hainaut Centre en Vlaams-Brabant West behaalden talrijke medailles op de World Police & Fire Games 2017 in Los Angeles.

De World Police & Fire Games, die georganiseerd werden in Los Angeles van 6 tot 16 augustus 2017, zijn de tweede grootste bijeenkomst van sporters ter wereld na de Olympische Spelen. Op dit evenement komen meer dan 8.000 atleten uit 70 landen samen. Brandweerlieden en politieagenten nemen deel aan hoogstaande sportproeven, gaande van taekwondo tot Ultimate firefighter. In totaal behaalden de atleten van onze hulpdiensten 61 medailles.

De brandweerlieden van Asse wonnen medailles gaande van karate tot de Mud Run. In september 2016 won dit team van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West (Asse) nog de Belgian Fire Games.

 

Belgian Fire Games 2016

Op zaterdag 17 september 2016 hebben 22 ploegen van de brandweerzones en van de Brusselse brandweer het tegen elkaar opgenomen in zes sportproeven.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft de tweede editie van de Belgian Fire Games georganiseerd op de site van de “RPA Hainaut Sécurité” in Lens.

De 132 deelnemende brandweerlieden hebben de nodige strategie, hun goede lichamelijke conditie en hun zin voor teamgeest aan de dag gelegd om er een spannende strijd van te maken, onder het toeziend oog van de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

De 6 proeven

 • brandende toren,
 • spookhuis,
 • dolle trein,
 • watertoren,
 • moeras
 • hindernissenparcours.

Klassement BFG 2016

 1. Vlaams-Brabant West
 2. Brussel (ploeg 1)
 3. Brussel (ploeg 2)
 4. Antwerpen (ploeg 1)
 5. Vlaamse Ardennen 1 (Oost-Vlaanderen)
 6. Antwerpen (ploeg 2)
 7. Centrum (ploeg 1, Oost-Vlaanderen)
 8. Henegouwen-Oost
 9. Luxemburg + 9. Val de Sambre 1 (Namen)
 10. Zuid-West Limburg
 11. Luik
 12. Fluvia (West-Vlaanderen)
 13. Dinaphi (Namen)
 14. Henegouwen-centrum (ploeg 1)
 15. Centrum (ploeg 2, Oost-Vlaanderen)
 16. Waals-Brabant
 17. Hesbaye (Luik)
 18. Henegouwen-centrum 2
 19. Val de Sambre 2 (Namen)
 20. Wallonie picarde (Henegouwen)
 21. Vlaamse Ardennen 2 (Oost-Vlaanderen)

Partners van de Belgian Fire Games 2016

 

 

World Police & Fire Games 2015

Op woensdag 24 juni 2015 zijn zo’n 20 brandweermensen uit de hulpverleningszones Antwerpen, Fluvia en Brandweer Brussel alsook een 20-tal Belgische politieagenten richting Washington D.C. vertrokken om aan de World Police & Fire Games (WPFG) 2015 deel te nemen. Van 26 juni tot en met 5 juli 2015 kregen zij de kans om hun sportprestaties onder de aandacht te brengen in meer dan 70 disciplines, gaande van een triatlon tot Ultimate firefighter. Het 6-koppige team van de Brusselse brandweer (DBDMH) die op 20 september 2014 de eerste editie van the Belgian Fire Games won, kreeg van ANPI als hoofdprijs 6 tickets aangeboden voor de World Police & Fire Games. In totaal hebben Belgische brandweerlieden en politieagenten maar liefst 24 medailles behaald tijdens de World Police & Fire Games 2015. Proficiat!

De World Police & Fire Games is een tweejaarlijks sportevenement en verzamelt elke editie meer dan 12.000 hulpverleners (brandweer, politie, cipiers, douaneagenten) uit ruim 70 landen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Belgian Fire Games 2014

Op 20 september 2014 hebben 10 teams vanuit hulpverleningszones uit het hele land het tegen elkaar opgenomen in een strijd voor de eer van meest fitte en teamgeoriënteerde hulpverleningszone van België. De hoofdprijs: een 6-voudig ticket naar de World Police and Fire Games, aangeboden door ANPI. Het 6-koppige team van Brandweer Brussel is de verdiende winnaar van de Belgian Fire Games op 20 september 2014 in Ranst. De wedstrijd ging door bij Campus Vesta in Ranst.

In totaal hebben alle teams zes proeven afgelegd, waarbij ze zich hebben bewezen op vlak van fitheid, teamwork en technische capaciteiten:

 • hindernissenparcours
 • redding uit een vliegtuig + reanimatie
 • dam bouwen met zandzakjes
 • aflegsysteem opbouwen in een appartementsgebouw,
 • ontzetting uit een autobus
 • persluchtparcours

Bekijk de fotoreportage van de Belgian Fire Games hier

Blijf op de hoogte via onze facebookpagina: www.facebook.com/BelgianFireGames

Resultaten 2014

1.      Brussels Fire Department 12:44
2.      Fluvia16:09
3.      Waasland16:14
4.      Oost-Vlaanderen zone Centrum16:27
5.      Antwerpen Zwijndrecht16:51
6.      Brandweer Vlaamse Ardennen16:51
7.      Luxembourg18:31
8.      Dinaphi18:46
9.      Wallonie Picarde 20:37
10.   Noord Limburg20:47