Het USAR-team naar Denemarken om hun « kwaliteitslabel » van de Verenigde Naties te behouden

Civiele Bescherming
Evenement
Op woensdag 30 september is een Belgisch USAR-team bestaande uit 44 personen naar Denemarken vertrokken waar het, in het gezelschap van een lokaal USAR-team, de uitdaging aangaat om de INSARAG-classificatie te behouden die het in 2010 had behaald om internationaal actief te blijven.

Deze INSARAG-classificatie is een « internationaal kwaliteitslabel » dat uitgereikt wordt door experts van de Verenigde Naties.

De evaluatie van ons USAR-team vindt plaats tijdens een oefening van 36u die gebaseerd is op een dynamisch en realistisch scenario met een volledige cyclus van inzet op het terrein (voorbereiding, activering, mobilisatie, inzet, operatie, demobilisatie).

Om zich voor te bereiden op deze reclassificatie-oefening van INSARAG – INSARAG External Reclassification (IER) – heeft het Belgisch USAR-team van 2 tot 4 september een stage gevolgd in Marche-en-Famenne.

Tijdens deze stage trainden de teamleden om de doelstelling die in Denemarken geëvalueerd zal worden volledig te behalen: in staat zijn om zeer snel doeltreffende, gestructureerde, gecoördineerde en gerichte hulp te bieden in het buitenland.

Ze hebben, met inachtneming van de door INSARAG opgelegde criteria, bovendien:

  • het laadplan van het materieel in de voertuigen getest (ze reizen naar Denemarken over de weg).
  • de montage van hun basiskamp getest (controle van de montagetijd om de nodige wijzigingen aan te brengen).
  • de OSOCC-voorziening (On-Site Operations Coordination Centre) getest; dit is een voorziening die, naar aanleiding van een ramp, ingezet wordt op het terrein om de lokale overheden van het getroffen land te helpen bij de coördinatie van de internationale hulp.
  • het USAR-materieel gecontroleerd dat al eerder gebruikt werd en het gebruik van het nieuwe, recent aangekochte materieel getest.
  • Een sterkere teamgeest ontwikkeld met en tussen de stafleden.

Michel Moors, agent van de Civiele Bescherming van Crisnée, die het Belgisch USAR-team in Denemarken zal leiden, vertrouwde ons het volgende toe: ‘’Ik denk dat we tijdens de stage al onze doelstellingen bereikt hebben. Er heerste een geweldige sfeer binnen het B-FAST-team tussen de redders, de logistieke medewerkers en het medisch personeel, en dit ondanks ongunstige weersomstandigheden. De wil om voor de IER te slagen is voelbaar bij elk lid van het team.’’.  

De USAR-specialisten (Urban Search And Rescue)

De USAR-teams zijn belast met de lokalisatie en ontzetting van en de bijstand aan personen die bedolven zijn onder puin na een aardbeving, een ontploffing of een aardverschuiving.

De USAR-specialisten die deze teams vormen, zijn leden van de Civiele Bescherming en van de brandweer. Zij kunnen ook beroep doen op reddingshonden om tussen het puin te snuffelen. Ze hebben gespecialiseerd materieel om de bedolven personen te lokaliseren en te ontzetten, zoals telescopische camera’s die de binnenzijde van het puin kunnen weergeven en luisterapparatuur om geluiden te detecteren onder het puin. Naast de USAR-specialisten bestaan de teams ook nog uit logistieke medewerkers en medisch personeel.

De Belgische USAR-teams kunnen buiten onze grenzen interveniëren in het kader van B-FAST, het Belgisch intergouvernementeel interventiemechanisme bij rampen in het buitenland.

De INSARAG-classificatie (International Search And Rescue Advisory Group)

Tijdens de reddingsoperaties in het buitenland kunnen de Belgische USAR-teams gezamenlijk werken met teams van andere landen, onder coördinatie van de Europese Unie of de Verenigde Naties.

Wanneer USAR-teams uit verschillende landen samen interveniëren tijdens een ramp, is het, naast beschikken over de vereiste competenties en uitrusting, essentieel dat ze gestructureerd en geïntegreerd handelen om het meest adequate gebruik van de beschikbare USAR-middelen te verzekeren.

Met dit doel werd in 1991 op het niveau van de Verenigde Naties de groep INSARAG (International Search And Rescue Advisory Group) opgericht. Deze groep heeft een classificatie van de USAR-teams uitgewerkt en ingevoerd die rekening houdt met de capaciteiten van verschillende USAR-teams om doeltreffend samen te werken en die hierbij blijk geven van gestandaardiseerde kwalificaties en die genormaliseerde procedures toepassen, onder een welbepaalde internationale coördinatie.