112 kids op tournée

Noodcentrale 112
Informatiecampagne
Perscontact: 
Eva Burm

Tussen 18 april en 18 mei 2017 gaat de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken met de “Federal Truck” op tournée door België. Het thema is de 112 kids-campagne, waarbij kinderen leren hoe ze levens kunnen redden door 112 te bellen. De leerlingen van negen lagere scholen zullen na het bezoek het noodnummer 112 alvast niet meer vergeten en nog beter weten wat je moet zeggen als je een noodnummer belt.

De Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de 112 kidscampagne vorig jaar gelanceerd. In samenwerking met de Ministers van Onderwijs is er intussen een lessenpakket naar alle lagere scholen in België verspreid. Dit lessenpakket is opgebouwd rond een filmpje, geïnspireerd door Shayan, de jongen die in 2015 het leven van zijn mama redde doordat hij het noodnummer 112 kon bellen. Het filmpje, het lessenpakket en nog wat ondersteunend promotiemateriaal zoals een quiz en 112-spelletjes zijn terug te vinden en te downloaden op de website over het noodnummer 112: www.112.be . Zo kunnen leerkrachten en ouders hun kinderen ook op eigen initiatief iets bijleren over het noodnummer.

Federal Truck

De “Federal Truck” is een federale campagnebus die ingekleed kan worden door de verschillende federale overheidsdiensten. Gezien het succes van de eerste bezoeken aan 3 scholen met de federal truck eind 2016, heeft Binnenlandse Zaken beslist om ook een aantal scholen in de overige provincies te bezoeken in 2017. Voor 112 kids staat er een filmpje (met karaokemogelijkheid), een interactieve quiz en een photomaton op het programma. Het zijn echte operatoren die in de noodcentrales werken die uitleggen hoe je de noodnummers kan bellen en die de vragen van de leerlingen beantwoorden.

Weet jij hoe het moet?

Kinderen moeten kunnen bellen naar een noodnummer als er geen volwassene in de buurt is om hen te helpen. Daarom is het belangrijk dat kinderen deze uitleg in de lagere school al krijgen, maar ook ouders kunnen hier een rol in spelen. Weet jij hoe het moet?

  • Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de politie in heel Europa. In België vorm je het nummer 101 als je enkel de politie dringend nodig hebt.
  • Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
  • Geef de juiste info aan de operator:
  1. WAAR ben je? (juiste locatie)
  2. WAT is er gebeurd? (soort noodgeval)
  3. WIE is er gewond? (hoeveel gewonden en betrokken)

Programma:

NL :
18 april 2017 - School De Bret - Genk - Limburg
24 april 2017 - School De Vaart - Oostkamp - West-Vlaanderen
15 mei 2017 - School De Boomgaard - Gent - Oost-Vlaanderen
16 mei 2017 - School De Kleine Wereld - Antwerpen - Antwerpen
18 mei 2017 - School De Springplank - Glabbeek - Vlaams-Brabant

FR :
28 april 2017 - Notre Dame de Flobecq - Flobecq - Henegauw
5 mei 2017 - Ecole de Plancenoit - Plancenoit - Brabant wallon
9 mei 2017 - Ecole communale de Lustin - Lustin - Namen
12 mei 2017 - Ecole communale de Hollogne - Marche en Famenne - Luxemburg

Eind vorig jaar heeft de Truck al lagere scholen in de overige provincies bezocht.  

U kan tijdens de schooluren een bezoekje komen brengen aan de Federal Truck in een van de scholen. Graag een seintje vooraf.

eva.burm@ibz.fgov.be