Maandag 11 februari, Europese Dag van het noodnummer 112: leve diegenen die mensenlevens redden

Noodcentrale 112
Evenement

Op maandag 11 februari 2019, Europese Dag van het noodnummer 112, zal Manneken Pis gekleed zijn in de kleuren van het noodnummer 112 en omringd worden door foto's van Europese operatoren op initiatief van de European Emergency Number Association (EENA). Op deze dag zullen de mannen en vrouwen die dagelijks mensenlevens redden, in de schijnwerpers staan en gevierd worden.

De operatoren van het noodnummer 112 zijn de eerste schakel van de hulpverlening: zij beantwoorden de oproepen van mensen in nood en stellen alles in het werk om hen zo snel mogelijk de nodige hulp te sturen. Het noodnummer 112 is het enige noodnummer dat je gratis kunt bellen in heel Europa als je dringende hulp van de brandweer, een ambulance of de politie nodig hebt.

In België zijn er twee noodnummers:

 • 112 voor de brandweer en de ambulance
 • 101 voor de politie

Als je 112 belt om hulp van de politie te krijgen, zal je doorgeschakeld worden naar het nummer 101.  Bel dus rechtstreeks het nummer 101 als je dringende politiehulp nodig hebt, want elke minuut telt.

Humans of 112

Goele, operator in Vlaams-Brabant: “Een noodgeval kan ieder van ons overkomen en komt meestal onverwacht. Onze instructies en begrip kunnen wel degelijk een verschil maken.”

Régine, operator in Namen: "Wij bieden een luisterend oor aan de personen in nood die bellen. Wij sturen gepaste hulp en wij zijn de contactpersonen voor de hulpverleners op het terrein, die de ogen en de handen zijn voor deze noodopdrachten. We werken echt in team!"

Deel de getuigenissen van de Europese operatoren ook op de sociale netwerken: #humansof112 !

App 112 BE

De nummers 112 en 101 kunnen ook gecontacteerd worden via de App 112 BE. Dankzij deze app hoef je geen noodnummers van buiten te leren en kun je meteen op het icoontje klikken van de hulpdienst die je nodig hebt. Na installatie van de app zet je deze best meteen op het onthaalscherm van je smartphone zodat je deze makkelijk kan terugvinden als je in nood bent. Daarna moet je je enkel nog registreren.

Net zoals de noodnummers via telefoon is deze applicatie gratis.

De voordelen van de App 112 BE zijn de volgende:

 • 1 app = 3 hulpdiensten
  Je loopt niet langer het risico dat je de noodnummers vergeet als je in paniek bent. Eén klik op het icoontje van brandweer, ambulance of politie volstaat om in contact te treden met een operator.
 • Lokalisatie
  Op een afgelegen plaats, in een bos of te midden van een ingewikkeld netwerk van autosnelwegen is het vaak moeilijk om uit te leggen waar je je exact bevindt. De app geeft daarom je exacte gps-coördinaten door aan de noodcentrale en stuurt daarna om de 30 seconden een update van je positie. Met deze functie kunnen de hulpdiensten kostbare tijd winnen.
 • Geluidsalarm
  Ben je bewusteloos gevallen en vinden de hulpdiensten je niet, dan kan de operator je GSM laten rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.

Bij het installeren van de app kan je cruciale medische info registreren, zoals hartproblemen, allergieën, epilepsie, diabetes …. De operator krijgt deze info automatisch te zien en kan deze doorgeven aan de hulpdiensten die je ter plaatse komen helpen.

ophelie.boffa@ibz.fgov.be